Leefstijlgeneeskunde, orthomoleculaire ondersteuning


Leefstijlgeneeskunde is een benadering die uitgaat van het zelfherstellend vermogen van het lichaam, met aandacht en bewustwording voor wat bijdraagt aan gezondheid en wat niet. Het begrip leefstijlgeneeskunde omvat een breed scala aan behandelwijzen en adviezen o.a. over voeding en dieet, beweging, ademhaling, mindfulness, reinigen (ontgiften, detox) en supplementen (orthomoleculair).

Alle hierboven genoemde behandelmethoden bestaan al eeuwen en zijn nog steeds werkzaam. Tegenwoordig weten we meer van de functie van voedingsstoffen en diverse voedingsmiddelen. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van speciale dieetvormen en de toepassing van voedingssupplementen (zoals vitaminen, mineralen) in de orthomoleculaire ondersteuning.

Als men niet gericht is op het wegwerken van ziekteverschijnselen, maar op het actief verbeteren van de omstandigheden kan het lichaam gestimuleerd worden om zichzelf te genezen. Het is zeer bijdragend wanneer de cliënt zelf ook inzicht heeft in de oorzaak van de klachten, zodat deze een actieve rol kan spelen in het wegnemen van oorzaken. Er is niet altijd één oorzaak en door de holistische benadering komen zowel oorzakelijke factoren uit het verleden als ook factoren in de huidige leefwijze aan de orde.

Na een vraaggesprek, lichamelijk- en aanvullend onderzoek, wordt gekeken welke (combinatie van) therapie(ën) de beste is, waarbij ook de reguliere mogelijkheden worden mee beoordeeld.